blog image

Αίτημα για επανακαθορισμό ημερομηνιών υποβολής φορολογικών δηλώσεων

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

 

sillogoslogistonarcadias@gmail.com

www.slfa.gr

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

 
Κοινοποίηση: 

 

ΠΡΟΣ: 1) Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Κο Τρύφωνα Αλεξιάδη
2) Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κο Γεώργιο Πιτσιλή

ΘΕΜΑ: "Αίτημα για επανακαθορισμό ημερομηνιών υποβολής φορολογικών δηλώσεων"

Κύριε Υπουργέ,

Στις 30/4/2016 λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων διαχειριστικού έτους 2015, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 67 του Ν.4172/2013 (όπως αυτή κωδικοποιήθηκε και ισχύει για το φορολογικό έτος 2015 με τις διατάξεις της παραγράφου 1α του άρθρου 25 του ν. 4223/2013). 
Το σύστημα δεν έχει ανοίξει ακόμα, προβλέπεται βέβαια να ανοίξει τις επόμενες μέρες, όπως προβλεπόταν να ανοίξει και τις προηγούμενες. Ξέρουμε ότι το Taxis θα εξακολουθεί να έχει προβλήματα, όπως είχε και τις προηγούμενες χρονιές και δεν είναι δυνατόν να δεχτεί τόσο μεγάλο όγκο φορολογικών δηλώσεων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Είμαστε άνθρωποι, με αντοχές που δοκιμάζονται τα τελευταία χρόνια τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και από τη δική σας.

Ως άνθρωποι που είμαστε, κάνουμε λάθη όταν δουλεύουμε υπό την πίεση των τόσο στενών προθεσμιών και τα δικά μας λάθη πληρώνονται και ενίοτε ακριβά.

Η σημερινή ηγεσία, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, θεωρούσε λογικό το χρονικό διάστημα υποβολής δηλώσεων από 01/02 - 30/6 και κάποιοι συνάδελφοι ακόμα πληρώνουν πρόστιμα για δηλώσεις που δεν πρόλαβαν να στείλουν εμπρόθεσμα τις προηγούμενες χρονιές.

ΔΕ ΖΗΤΑΜΕ σε καμία περίπτωση παράταση.

Απαιτούμε επανακαθορισμό των καταληκτικών ημερομηνιών με βάση έναρξης την πρώτη μέρα σωστής και ολοκληρωμένης λειτουργίας του συστήματος Taxis.

Να οριστεί από τώρα ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων η 30/6/2016, στην περίπτωση φυσικά που ανοίξει άμεσα το σύστημα και δουλεύει όλο το χρονικό διάστημα χωρίς προβλήματα και για φορολογούμενους που δηλώνουν εισοδήματα από νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία η 29 Ιουλίου 2016.

Σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστούμε να ζητήσουμε από τα μέλη μας να μην παραλαμβάνουν νέες δηλώσεις από κάποια ημερομηνία και μετά, προκειμένου να προλάβουν να επεξεργαστούν αυτές που ήδη θα έχουν παραλάβει.

ΖΗΤΑΜΕ μεγαλύτερη προσοχή στις δηλώσεις των αρμοδίων παραγόντων, ότι π.χ. η υποβολή των απλών δηλώσεων μπορεί να είναι και 15 λεπτά, το οποίο δημιουργεί στρεβλή εικόνα στον κόσμο και υποβαθμίζει το επάγγελμά μας, θεωρώντας εν ολίγοις ότι εμείς οι φοροτεχνικοί πατάμε το τελικό κουμπί υποβολής έτσι απλά και αβασάνιστα.

Πόσα «δεκαπεντάλεπτα» χρειάζονται για να μελετήσει ένας λογιστής-φοροτεχνικός το πλήθος των εγκυκλίων και των νόμων, έτσι ώστε να φτάσει στο πολυπόθητο σημείο και να πατήσει με βεβαιότητα το κουμπί της τελικής υποβολής;

Πόσα «δεκαπεντάλεπτα» χρειάζονται για να κατανοήσει ένας λογιστής-φοροτεχνικός τις ασαφείς και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να αποκρυσταλλώσει άποψη επί πολλών θεμάτων της φορολογίας εισοδήματος;

 Πόσα «δεκαπεντάλεπτα» χρειάζονται για να εξηγήσει στον πελάτη του ένας λογιστής-φοροτεχνικός όλες τις αλλαγές που επηρεάζουν το τελικό ποσό του φόρου που θα κληθεί να καταβάλει; 

 Πόσα «δεκαπεντάλεπτα» θα χρειαστούν για να διορθωθούν τα λάθη ή οι ελλείψεις που θα εντοπιστούν στα προσυμπληρωμένα στοιχεία της δήλωσης, όταν με το καλό θα ανοίξει η εφαρμογή;

Πόσα «δεκαπεντάλεπτα» θα χρειαστούν μπροστά σε μία οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή για την τελική υποβολή όταν το σύστημα του Taxis θα παραπαίει, γονατίζοντας ουσιαστικά από την μεγάλη επισκεψιμότητα της σύντομης περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων,εκτός αν και η νέα ηγεσία είναι της άποψης ότι ο κλάδος πρέπει να τροποποιήσει το ωράριο λειτουργίας των γραφείων , και να λειτουργούμε τις νυκτερινές ώρες που το σύστημα δεν έχει φόρτο και μπορεί να δεχθεί την υποβολή των δηλώσεων.

Αν η ηγεσία του Υπουργείου οικονομικών πιστεύει πως για κάθε δήλωση απαιτείται ένα «δεκαπεντάλεπτο», μπορεί να συστήσει στις Δ.Ο.Υ γραφεία υποβολής δηλώσεων για τους φορολογούμενους που δεν απαιτείται η υπογραφή λογιστή-φοροτεχνικού. Φοβόμαστε όμως πως θα βρεθούμε όλοι μας μπροστά σε εικόνες παρελθόντων ετών, με τις ουρές των φορολογουμένων να φθάνουν στα πεζοδρόμια και τις πλατείες.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε, και αν δεν το γνωρίζετε να το λάβετε υπ’ όψιν, ότι τα λογιστικά γραφεία έχουν και άλλες δουλειές να διεκπεραιώσουν εκτός από τις φορολογικές δηλώσεις. Πέρα από τις συνήθεις δουλειές με τις επιχειρήσεις (ενημερώσεις βιβλίων, ΙΚΑ, ΦΠΑ, ΣΕΠΕ), έχει φροντίσει το υπουργείο να μας μετατρέψει σε άτυπο και πολλές φορές άμισθο κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών για πάρα πολλές εργασίες. Δε βγαίνει δηλαδή ο χρόνος και η διάρκεια υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με μια απλή διαίρεση, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, του στυλ τόσες φορολογικές δηλώσεις δια τόσα λογιστικά γραφεία, άρα πρέπει να στέλνετε τόσες την ημέρα.

ΖΗΤΑΜΕ για μια φορά να συνεργαστείτε με τον κλάδο των λογιστών – φοροτεχνικών, προκειμένου να λήξει αισίως η περίοδος των φορολογικών δηλώσεων χωρίς να έχουμε τα γνωστά, από το παρελθόν, προβλήματα.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Δ. ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΟΣ

Ο Γραμματέας 
ΕΠ. ΤΡΑΚΑΣ