blog image

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31/08/2022

ΠΡΟΣ
Τον Υπουργό Οικονομικών
Κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Τον Υφυπουργό Οικονομικών
Κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
Τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.
Κ. Γεώργιο Πιτσιλή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31/08/2022

Ο Σύλλογος Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αρκαδίας στον απόηχο των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος 2021 επισημαίνει ότι για άλλη μια χρονιά δώσαμε τροφή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ΜΜΕ για τις επιβεβλημένες παρατάσεις των δηλώσεων όπου παρακολουθήσαμε το αρχαίο κλασικό δράμα του λογιστή που προσπαθεί να βρει το δίκιο του και της Άρχουσας Τάξης που επιδεικνύει την αλαζονεία  της με ειρωνεία και απόλυτες δηλώσεις. 
Πανελλαδικά οι Σύλλογοι και τα Επιμελητήρια όλη τη χρονιά έχουν εκφράσει τα αιτήματα τους με ειρηνικό και επιχειρηματολογικά σωστό τρόπο για τις δυσκολίες που προέκυψαν σε όλες τις πλατφόρμες, ζητώντας κατανόηση και συνεργασία.  Στον αντίποδα, η Πολιτεία απαντούσε με ειρωνικά και προσβλητικά σχόλια προς τον κλάδο μας δια μέσου των εκπροσώπων της και παρουσίαζε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας σαν δική τους παραχώρηση και όχι ως αναγνώριση των δικών τους τεχνικών προβλημάτων. 
Τρανό και γελοίο παράδειγμα το τριήμερο ¨θρίλερ¨ με την υπολειτουργία της εφαρμογής υποβολής δηλώσεων εισοδήματος νομικών προσώπων 2021 που ως εκ θαύματος λειτούργησε 5 ώρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας και μέχρι τότε ο αρμόδιος υπουργός διατεινόταν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν θα δοθεί κάποια παράταση.  Η αδυναμία ανάληψης ευθυνών από το υπουργείο και η μετακύλιση τους στον κλάδο μας δείχνει την αναμφίβολη πλέον εμπάθεια προς τους λογιστές –φοροτεχνικούς και την πρόθεση διάλυσης του κλάδου.  Τουλάχιστον, τώρα ξέρουμε το κλίμα.
Μάλλον δεν έχει γίνει κατανοητό ότι δεν είμαστε πολέμιοι του Κράτους.  Πιθανόν οι δεκάδες επιστολές με τις προτάσεις μας να έγιναν σαΐτες και να κατέληξαν σε κάποιον κάδο αχρήστων.  Παρεμβαίνουμε όχι για να δημιουργήσουμε περαιτέρω προβλήματα ούτε να αποποιηθούμε τις ευθύνες μας.  Ως γνώστες και χρήστες όλων των πληροφοριακών συστημάτων έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση της κατάστασης  από τους διοικούντες.
Για άλλη μια φορά απαιτούμε να εισακούεται η γνώμη μας και να υπάρχει ουσιαστικός διάλογος και όχι μεμονωμένες δηλώσεις εκατέρωθεν που παραπέμπουν σε παιδικά καβγαδάκια.
 Τα προβλήματα μας δεν αφορούν μόνο τις φορολογικές δηλώσεις που κάθε χρόνο δίνουμε παράσταση στο κοινό με τις παρατάσεις, απλά τυχαίνει να είναι χρονικά η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.  Οι διάσπαρτες ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων, π.χ παρακρατούμενων φόρων, χαρτόσημα, φόρος διαμονής, πλαστικών ειδών κλπ κλπ ( από τις οποίες οι περισσότερες αφορούν μικροποσά ή είναι μηδενικές ) και οι υποβολές δηλώσεων σε διάφορες πλατφόρμες αποτελούν ένα τρανό παράδειγμα της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας και του χάους που υπηρετείτε. 
Δεν θα επιθυμούσαμε παρατάσεις και διευκολύνσεις αν λειτουργούσαν εύρυθμα τα συστήματα στο διάστημα που απαιτείται ώστε να πάψει πλέον αυτό το παιχνιδάκι με τις ημερομηνίες.

*30/08/2022 κρεμασμένοι από τα πληκτρολόγια οι λογιστές χωρίς να κάνουν κάτι άλλο για το πότε θα ανοίξει το σύστημα και πότε θα λήξουν τελικά οι δηλώσεις αφού ανακοινώθηκε η ασαφής ¨παράταση¨ χωρίς ημερομηνία αναφοράς  
**Ώρα 10:30 31/08/2022…..Το σύστημα δεν λειτουργούσε….. αλλά αντί να το διορθώσετε ανακοινώσατε την ¨παράταση¨ ως την 02/09/2022 και ώρα 15:00.

Κύριοι, δεν έχετε κανένα δικαίωμα για εμπαιγμούς.  Σταθείτε σαν γνήσιοι, αποτελεσματικοί και άξιοι εκπρόσωποι των Ελλήνων, που αυτοί σας έφεραν σε αυτή τη θέση και επιτέλους προσλάβετε κάποιον φιλόλογο ή  γλωσσολόγο, ώστε τα δελτία τύπου σας να είναι σωστότερα και  πιο κατανοητά.

Με εκτίμηση,
Το ΔΣ του Συλλόγου,
Πρόεδρος : Ασκούνης Γεώργιος
Αντιπρόεδρος : Τσαγκαρέλης Αντώνιος
Γραμματέας : Βουτυρίτσα Ελένη
Ταμίας : Ζάβος Δημήτριος
Μέλος : Μαυρόγιαννης Γεώργιος