blog image

Επείγουσα Επιστολή για το Σώμα των Λογιστών-Φοροτεχνικών και των Εργαζομένων τους και ένταξη των λογιστών-φοροτεχνικών στους ΚΑΔ αναστολής

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20/03/2020

ΘΕΜΑ: "Επείγουσα Επιστολή για το Σώμα των Λογιστών-Φοροτεχνικών και των Εργαζομένων τους και ένταξη των λογιστών-φοροτεχνικών στους ΚΑΔ αναστολής"

Προς 

Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα Χρήστο

Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση Ιωάννη

Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη Άδωνι

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη Μαυρουδή

Τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο

Τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλή Γεώργιο

Τον Πρόεδρο Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κόλλια Κωνσταντίνο

Τους Βουλευτές του Νομού μας

 

Αξιότιμοι Κύριοι,

Σχετικά με την ανακοίνωση στις 18/03/2020 για τα μέτρα  που λήφθηκαν από την Πολιτεία  για τις επιχειρήσεις που «πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού» και τον προσδιορισμό των κριτηρίων βάσει των οποίων προκύπτει ποιές επιχειρήσεις πλήττονται οικονομικά ,είτε άμεσα είτε έμμεσα από την υπάρχουσα κατάσταση .

Κατά τον ορισμό των επιχειρήσεων που πλήττονται  και όσο αφορά την αντιμετώπιση των Λογιστών Φοροτεχνικών στο θέμα αυτό, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα εξής:

 • Την δυσκολία πλέον επικοινωνίας μεταξύ Λογιστών και επιχειρήσεων λόγω των απαραίτητων και μόνο μετακινήσεων
 • Αδυναμία παραλαβής με φυσική παρουσία των παραστατικών για την καταχώρισή τους από τις λειτουργούσες και μη επιχειρήσεις
 • Την επικινδυνότητα κατά την παραλαβή των τιμολογίων προς καταχώρηση
 • Το επόμενο διάστημα και όσο η εφαρμογή των μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού συνεχιστεί, με το παρατεταμένο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και υπηρεσιών, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές και θα επηρεάσουν αρνητικά το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων και τους εργαζόμενους τους.
 • Την πιθανότερη μετάδοση της πανδημίας, αφού και οι υπάλληλοι των λογιστικών γραφείων υποχρεούνται να παρευρίσκονται στον χώρο εργασίας τους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, εφόσον ο ΚΑΔ των λογιστικών γραφείων δεν εντάσσεται στις ειδικές διατάξεις.

Με απογοήτευση διαπιστώσαμε ότι στην χθεσινή ανακοίνωση των μέτρων στήριξης
των επιχειρήσεων και των εργαζομένων από τους 3 Υπουργούς της Κυβέρνησης
(Οικονομίας,  Ανάπτυξης  και  Εργασίας),  απουσιάζει  εντελώς  η  μέριμνα  και η αναφορά για τον κλάδο των λογιστών φοροτεχνικών οι οποίοι για ακόμη μία φορά θα πρέπει να σηκώσουν το μεγάλο φορτίο για την υλοποίηση όλων των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί, καθώς η εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων περνούν μέσα από τα λογιστικά γραφεία. Εσείς  οι ίδιοι παραδέχεστε ότι πλήττεται σχεδόν το σύνολο της οικονομίας  άμεσα η έμμεσα. Επομένως, πως δεν επηρεάζεται αρνητικά το δικό μας επάγγελμα;    Θα θέλαμε πραγματικά να μας το αναλύσετε.

Τα λογιστικά γραφεία και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που αντιμετωπίζει η χώρα μας, βρίσκονται στην 1η γραμμή. Η πλειονότητα των συναδέλφων μας αντιλαμβάνεται πλήρως  τις  δυσκολίες  αυτής  της  πρωτόγνωρης, για  τα  παγκόσμια  δεδομένα κατάστασης και δεν έχουν σταματήσει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τόσο τη δική τους και των οικογενειών τους όσο και των εργαζομένων τους και των συνεργατών τους. Δεν είμαστε αυτοί που θέλουμε να προστατευτούμε πίσω από το κλείσιμο των γραφείων μας και την μη εξυπηρέτηση των πολιτών. Είμαστε εδώ στις δύσκολες αυτές συνθήκες για την εύρυθμη λειτουργία τόσο του κράτους όσο και των επιχειρήσεων.

Ο Σύλλογος Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Αρκαδίας, αντιλαμβανόμενος πλήρως την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελληνική κοινωνία και οικονομία, ζητά τον σεβασμό σας και προτείνει τα εξής:

 • Λίγες και σαφείς αποφάσεις για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν
 • Την υπαγωγή του επαγγέλματος του Λογιστή – Φοροτεχνικού (αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα) στους ΚΑΔ για τους οποίους αναστέλλεται η λειτουργία με κρατική εντολή
 • Την παράταση όλων των φορολογικών, ασφαλιστικών, εργασιακών υποχρεώσεων (ΦΠΑ, ΜΥΦ, ΦΜΥ, VIES, ΑΠΔ κλπ) δηλωτικών εντύπων που αφορούν τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο (με επανεξέταση), πέραν της αναστολής των καταβολών των πληρωτέων υποχρεώσεων, για 4 μήνες
 • Την 3μηνη παράταση πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του μηνός Ιανουαρίου 2020 για όλους τους ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ, οι οποίες αναρτήθηκαν προ ολίγων ημερών με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 20η Μαρτίου 2020, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις
 • Μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης των ηλεκτρονικών βιβλίων (my Data)
 • Σε περίπτωση αποδεδειγμένου κρούσματος κορωνοϊού σε λογιστή, «ειδική παράταση για την υποβολή φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πελατών του (φυσικού – νομικών προσώπων), με εκπρόθεσμη υποβολή χωρίς πρόστιμα. Απαραίτητη προϋπόθεση ο λογιστής να έχει εξουσιοδοτηθεί στην εφαρμογή taxisnet της ΑΑΔΕ από το εκάστοτε Φυσικό ή Νομικό Πρόσωπο για την αποστολή όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και
 • Διασφάλιση της εργασίας των λογιστών – φοροτεχνικών χωρίς συνέπειες για την ΥΓΕΙΑ τους.

Οι προτάσεις μας λαμβάνονται στη βάση της κοινωνικής ευθύνης που πρέπει να επιδείξουμε όλοι και αφορά την υγεία μας (ψυχική και σωματική), των εργαζομένων των γραφείων μας, όσο και των πελατών μας.

Με καλή συνεργασία, όλα γίνονται.

Σε αναμονή των ενεργειών σας,

Με τιμή,

Το Δ.Σ.